Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Καλοκαίρι...Ώρα για μπύρες

Το Καλοκαίρι έφθασε και η κατανάλωση μπύρας αυξάνεται αισθητά από τις μεσημεριανές κιόλλας ώρες στη παραλία διπλα στην θάλασσα.
10 tips για μεγαλύτερη απόλαυση:
1.Η ομορφιά της μπύρας είναι ο αφρός της...Πιείτε τον.
2.Το ποτήρι της μπύρας δεν πρέπει να είναι ποτέ παγωμένο.Το παγωμένο γυαλί παγώνει τα γευστικά κύτταρα της γλώσσας.Αποτέλεσμα?Δεν γευόμαστε τίποτε.
3.Δώστε έμφαση στην καθαριότητα του ποτηριού,νερό,κραγιόν,λίπη,πάγος,καταστρέφουν τον αφρό.
4.Πίνετε πάντα σε κολονάτο ποτήρι,ανάλογα με τη γεύση της και σερβίρετε με προσοχή ιδιαιτέρως αν έχει την μαγιά της.Η μπύρα σερβίρεται από χαμηλά,πλαγιάζοντας αρχικά το ποτήρι και κατόπιν σηκώνοντάς το όρθιο ταυτόχρονα με τη φιάλη.Λεπτομέρειες.Μια Weisse απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή,μια hefe και όσες έχουν μαγιά πρέπει να σερβιριστούν με μιας στο ποτήρι και όχι σταδιακά για να ξυπνήει η μαγιά.
5.Πίνετε πάντα φρέσκια.Η ημερομηνία παραγωγής αναγράφεται στην φιάλη,κουτάκι κ.τ.λ.Επιλέξτε τη μπύρα με την νεότερη ημερομηνία παραγωγής.Η διάρκεια ζωής της μπύρας είναι περίπου ένας χρόνος.Όσο νεότερη,τόσο καλύτερη.
6.Θερμοκρασία?Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παγώνουν τη γεύση και το άρωμα της.οι μπύρες πίνονται κανονικά στους 7-9 βαθμούς και η θερμοκρασία αυξάνεται καθώς επιλέγουμε από τις ξανθές τις κόκκινες και φθάνουν τους 10-12.Εδώ,στην Ελλάδα,λόγω ζέστης,οι εταιρείες μας ανέχοντε να τις πίνουμε κρύες.Μπούζι.
7.Βαρέλι,μπουκάλι ή κουτί?Χωρίς κανένα ενδοιασμό ψηφίστε βαρέλι.Η μπύρα λίγο πρίν την συσκευασία της είναι πάντα η ίδια.Πρίν ακολουθήσει τον προορισμό της παστεριώνεται για να προστατευτεί από βλαβερούς μικροοργανισμούς,βακτηρίδια κ.τ.λ. που αναπτύσονατι μέσα της.Η παστεροποίηση που διαρκεί αναλογα από 1-20 λεπτά,την αναγκάζει να χάσει ένα μέρος του χαρακτήρα της.Όσο πιο πολύ διαρκέσει,τόσο πιο πολύ θα χάσει γευστικά.Στο βαρέλι ο χρόνος είναι αστραπιαίος και ταυτόχρονα το βαρέλι έχει και το πλεονέκτημα του όγκου.Το φώς,ο ήλιος,η θερμοκρασία,επιδρούν καταστροφικά στην πμύρα.Στο βαρέλι ο εχθρός αυτός επιδρά σε πιο αργούς ρυθμούς,σε αντίθεση με τη φιάλη και το κουτάκι που με μιας τα αγκαλιάζουν.
8.Οι συνθήκες συντήρησης της μπύρας επιδρούν σημαντικά στην ποιότητά της.Το τρίπτυχο,χρόνος,ήλιος,οξυγόνο,είναι ο εχθρός της μπύρας και κάθε μέρα που περνά αφήνει άσχημα σημάδια πάνω της.Η μπύρα σε αντίθεση με το κρασί δεν παλαιώνει.Πίνετε φρέσκια,νέα και ωραία.Μην αγοράζετε ποτέ μπύρες όταν δείτε,κυρίως σε ταβέρνες στα νησιά τα κιβώτια αφημένα κάτω από τον ήλιο ή την λαμαρίνα,και ελέγξτε την ημερομηνία παραγωγής.
9.Νερό,λυκίσκος και βύνη(κριθάρι ή καλαμπόκι) είναι τα τρία συστατικά από τα οποία παράγεται η μπύρα.Καθένα από αυτά δίνει ξεχωριστά χαρακτηριστικά στη γεύση της.
10.Στο τραπέζι.Καλωσορίστε τους φίλους σας με μια ξηρή,ξινούτσικη,φρουτένια μπύρα.Συντροφεύστε το δείπνο σας με μια απαλή και προχωρήστε σε μια πολύ δυνατή,ρωμαλέα μπύρα.Η μπύρα σερβίρεται όπως και το κρασί.Το χρώμα της ξεκινά από τις λευκές,τις ξανθές και προχωρά στις κόκκινες και τις κεχριμπαρένιες,για να καταλήξει στις εβέβινες.Η γεύση της το ίδιο,από απαλές,ξηρές,σπιρτόζικες στις δυνατές.Ταιριάζει με αλλαντικά,τυριά,κρέατα και αποφεύγει τα ψάρια,όχι όμως και τα θαλασσινά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου